24 Nov 2013

Tengok Movie Online

Assalamualaikum =D

Ha!Hari ni,Syaz nak bagi korang berita gembira kat korang..Haha..Guess it??What I will give you?Hehe..Okay,okay,okay..sabar,sabar,sabar wahai rakyat beta.Okeyh,Syaz sebenarnya nak share kat korang tengok movie online.Jom!Nak tengok?Pergi kat link ni.Macam mana?Senang jer umpama makan kacang ngan yin.Begitu enak sekali dimakan..yum,yum!




Korang pilih cerita yang korang nak tengok.Macam-macam cerita ada..Ada cerita Fast and Furious 6,Iron Man 3,Man of Steel,The Twilight Saga and banyak lagilah.So kalau korang terlepas movie yang korang nak tengok,korang just pergi ke Megashare.info.so that's all for today.Insyaallah,Syaz akan buat tutorial lagi untuk blog dan jugak tutorial yang lain.Kalau korang nak Syaz buat tutorial berkaitan dengan blog.Just request sekat cbox atau facebook fanpage Syaz.So bye and tata! :)


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Scroll Bar Pada Archive(Denim Template)

Assalamualaikum =D




Happy weekend!Macam mana dengan hari minggu korang?Okeyh?Bagus,bagus..Hari ni Syaz buat tutorial 
pasal scroll bar pada archive.Tengok bawah nie.


Yang anak merah tu scroll bar..Jom mulakan!


1.Pergi ke Dashboard > Template > Edit HTML

2.Tekan Ctrl+F,cari code bawah nie.
<div id='ArchiveList'>
3.Jumpa tak?Good,good.. :) Lepas korang jumpa code tu perasan tak,ada kod yang ni "  <div class='widget-content'> sebelum code yang korang cari tadi.Maksud Syaz kat sini korang jumpa kod nie "<div class='widget-content'>" dulu sebelum code "<div id='ArchiveList'>" kan?

4.Next,gantikan kod yang kat bawah ni dengan kod " <div class='widget-content'> " dengan kod bawah ni.


<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>


5.Save.

Note:

  • Merah:Korang boleh ubah ketinggian scroll bar ikut kesesuaian blog.


22 Nov 2013

Nota Di Setiap Post

Assalamualaikum =D



Hallo!Anta dah makan sudah?Alhamdullillah,murah rezeki anta.Hari nie,Ana nak buat tutorial untuk pemakai itu punya classic template atau nama lain pengguna blogskin.Anda pengguna blogskin?Kalau iya,jom kita baca sama-sama.



1.Dashboard > Template

2.Cari code bawah nie.
<$BlogItemBody$>
3.Jumpa tak?Korang copy dulu code bawah nie.
<P></P><hr/><center>AYAT KORANG</center><hr/>
 4.Paste code korang copy tadi tu dekat sebelah kanan <$BlogItemBody$>.Faham tak?


Notes:

  • Merah -Korang tukarkan kepada ayat korang sendiri.



Kalau jadi comment tau.Jangan lupa follow blog nie.
Bye :)

 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Disable Right Click (Classic Template)

Assalamualaikum =D


Hey guys!It's looks like wanna rain overhere.How about you there?It's fine.Are you pink in health?Today,I will make tutorial for classic template users.So if you are using the classic template,you can read this tutorial.For today I write tutorial about Disable Right Click for Classic Template users.So are you ready?Come on!

1.Go to the Dashboard > Template > Edit HTML.

2.Next,search the below codes.
<body>

3.Got it?Do you found the codes?Great!Then,delete the codes that you have searched and replace it with the below codes.
<body oncontextmenu='return false;'> 

4.Press Save Template.Go to your blog and try to right click.When you right click,it must nothing happen,I mean no menu.Understand?


Hopefully you understand what I have wrote in 
this tutorial.Bye and see you soon! :)

 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

MP3 Like Me

Assalamualaikum =D


Comelkan kucing bawah nie.Rasa macam nak peluk kucing nie ketat-ketat.Alolo..comel!Okeyh,tutorial hari ni tutorial mp3 yang kat blog Syaz tu..So jom kita mulakan!


1.Dashboard > Layout > Add a Gadjet > HTML/JavaScript.

2.Copy code bawah nie.

<embed src="http://www.sheepproductions.com/billy/billy.swf?autoplay=true&f0=url mp3&t0=&total=1" quality="high" wmode="transparent" width="200" height="10" name="billy" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" /></embed>
3.Paste dekat HTML/JavaScript.

4.Yang warna merah tu,korang dapatkan kat sini.


That's all,bye! :)


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

1 Post in 1 Page

Assalamualaikum =D



Hai di sana..Korang macam mana sihat?Sekarang nie cuaca tak menentu.Okeyh,hari nie Syaz nak buat tutorial blog lagi so kalau korang nak Syaz buat tutorial lain,korang boleh request dekat twitter Syaz atau pun facebook ataupun kat chatbox jer.Tutorial apa hari ni?Aha!Good questions :) Hari ni Syaz buat tutorial ''1 Post in 1 Page".Pernah dengarkan??Good!So tutorial blog 1 Post in 1 Page jadi topic bagi tutorial untuk petang nie.So mari kita dengar kecelotehan Syaz.


1.Korang pergi ke Dashboard > Settings > Posts and Comments.Jumpa tak?..Tengok gambar bawah.

2.Dah jumpa?Korang cuba cari ayat "Show at most?" dekat bawah tajuk Post tu..Ada tak?Kat situ,korang isi jer 1 hingga 7 jer.Tak boleh letak lebih daripada 7.Ikut orang lah nak letak satu ke dua ke..okeyh?



3.Dah siap?Tekan button "Save Setting" yang warna oren tu.Done!


Hopefully tutorial nie membantu.Jangan lupa follow tau.
Bye! :)



 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

21 Nov 2013

Lagu Untuk Blog

Assalamualaikum =D

'

So Syaz nak bagi kat korang lagu sweet sweet gituh..so ambiklah..Kalau ambik comment kat comment box tu..okeyh?Thank you :)


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Sparkle Pada Header(Classic & Washed Denim template)

Assalamualaikum =D

Hai!Hari ni,Syaz nak buat tutorial yang special untuk korang.Special sangat tau..Nak tahu??Korang teka dulu apa?Yup..correct!Sparkle pada header.So korang tahukan sparkle macam mana?Tak tahu?Kalau tak tahu tengok gambar kat bawah.


Sekarang dah tahu?Klik pada gambar untuk nampak 
lebih jelas.


1.Classic Template   :Dashboard > Template
   Template Designer:Dashboard > Template > Edit HTML


2.Bagi pengguna classic template  cari code </style> .Untuk pengguna template designer pulak cari code
   /* Header


3.Copy code bawah nie
img{
cursor:vertical-text;
opacity:1.0;
}
img:hover{
background: url(http://a.deviantart.net/avatars/s/p/sparklesplz.gif?1);
opacity:1.0;
cursor:vertical-text;
-webkit-transition:All 1s ease;
-moz-transition:All 1s ease;
-o-transition:All 1s ease;
}
4.Pastekan code yang korang copy tadi atas </style> bagi classic template and bagi pengguna template designer copy atas code  /* Header . Faham?Tengok bagi pengguna designer template.



Yang warna highlight merah tu code /* Header.Yang warna biru tu pulak code yang baru jer korang copy tadi.Faham??So code yang korang copy tadi tu yang banyak-banyak tu,paste atas /* Header.



5.Tekan "Save Template".Tadaa..Tengok dulu jadi ke tak,okeyh?


Notes:

  • Sparkle hanya nampak pada header sahaja.




Okay..That's only for this evening.Bye! :)


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Jenis-Jenis Border(Part I)

Assalamualaikum =D




Hey..ha!Kali ni Syaz nak bagi code-code border untuk blog.Code-code ni penting untuk sidebar,post title atau blockqoute supaya nampak melengkung and tak ada bucu-bucu yang tajam tu.Kalau nak ambik lah.Dengan murah hati,silalah ambil.



-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;


-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;


-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;


-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;


-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


Kalau ambik jangan lupa comment tau.
Bye! :)


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Printscreen Tanpa Mendownload Photoscape

Assalamualaikum =D




Hye!Apa khabar?Sihat?Dah solat zohor??Good,good..So hari ni Syaz nak buat tutorial pasal Printscreen guna keyboard.Mesti korang dah lama kan cari tutorial ni.So tutorial ni memang khas untuk korang so jom kita ikut tutorial kat awah nie..Jom!

1.First korang cari button yang bertulis "PrtSc SysRq" sebelah button F12.Dapat tak??Kalau tak cuba tengok gambar kat bawah.


Faham tak?


2.After that,korang pergi ke paint.Untuk ke paint korang tekan button window,then  pilih paint.Tengok gambar kat bawah kalau tak faham.



3.Dapat bukak?Good :) Next,korang perasan tak ada gambar macam File sebelah kiri atas.Perasan tak?Great..Korang tekan perkataan paste bawah gambar file tu.Tengok gambar bawah.



4.Okay nak siap dah ni  ^_^ Korang mesti save first.Untuk save korang tengok gambar kat bawah ni.



5.Tadaa!!Dah siap!!


It's easy,right??Comment kat comment box kalau menjadi.Kalau ada 
apa-apa just tanya kat cbox atau comment jer.Okey?Bye.. :)



 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

20 Nov 2013

Back To Top Flying Button

Assalamualaikum =D



Hye guys!How about your school holiday?It's ok?That will be fun,right?So today I want to give you the beautiful back to top button.So let's enjoy this.If you take one of them,tell me at my comment box.


http://i.imgur.com/vIFP2.png


http://i.imgur.com/0FBEH.png


http://i.imgur.com/4yP9p.png


http://i.imgur.com/c10CZ.png


http://i.imgur.com/vd43X.png


http://i.imgur.com/2tJhD.png


http://i.imgur.com/elERm.png



Hope you like.Bye!Tatata!



 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

Back To Top Mustache Button

Assalamualaikum  =D



Hey peeps!Petang ni,Syaz nak bagi back to top button yang lagi kiut..So kalau nak,silakan..tapi jangan lupa untuk comment :)


http://i.imgur.com/wFBpa.png


http://i.imgur.com/9yq7b.png


http://i.imgur.com/zVxoG.png


http://i.imgur.com/NSouD.png



http://i.imgur.com/ItVrD.png


http://i.imgur.com/5fnjN.png


http://i.imgur.com/XQelz.png



 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png
 
Copyright© 2014 blog WawaNiesya | Designed by:http://cik-jarimanis.blogspot.com (CikJariManis)